top of page

HOMENATGE AL NEPAL


Ens endinsem al Nepal amb la festa de les llums, Tihar o Diwali. Una festa hinduista que es celebra durant 5 dies, omplint les cases amb espelmes.

El tercer dia de festa, va dedicat a Laxmi, deesa de la salut i la fortuna, coneguda popularment pel seu amor a la llum. Durant el matí és ret homenatge a la vaca, la forma visible de la Deesa Laxmi. Les vaques són banyades, alimentades amb fruits i dolços, decorades amb garnaldes de flors al voltant del coll i venerades mostrant-los respecte i devoció. Aquest és el dia pel que el fil de la bona sort, que durant el Janai Purnimaels homes i les dones es posen a la munyeca, es lliga a la cua de la vaca per demanar-li ajuda després de la mort del cos. Durant el dia les cases es preparen per rebre la visita de Laxmi, que els ha de portar salut i fortuna per a tot l'any, protegint els diners de la casa i el magatzem de gra. Només aquelles cases que estiguin convenientment adornades, netejades i il·luminades amb llums de tot tipus rebran la visita de la deesa Laxmi. Es fan ofrenes (puja) a la imatge de Laxmi que hi hagi a la casa i que aquell dia es col·loca en lloc visible. Durant la nit les parets, portes i finestres de cases, temples i altres edificis són guarnides amb milers de fileres de les tradicionals làmpares nepaleses, una copa daurada o de fang amb oli encès per una metxa de cotó. Durant aquest dia grups de dones i nens recorren els carrers cantant la canço Bhailo, recollint diners i dolços per les cases, encenent bengales i fents esclatar petards.


POST RECENT

Archive
Search By Tags
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page